Naha kutil némbongan?

Pasien kalayan kutil dina pamariksaan diagnostik ku ahli dermatologis

Kutil mangrupikeun neoplasma jinak anu disababkeun ku inféksi kana papillomavirus manusa. Patologi manifests dirina dina bentuk nodules atanapi anjing laut nonjol luhur permukaan kulit. Dina kaseueuran kasus, kutil dibuleudkeun, rawan nyebar, tiasa tumuh sareng ngarobih bentuk, kalayan karusakan mékanis janten nyeri sareng getihan. Upami henteu leres diubaran, neoplasma tiasa ngabekas kulit atanapi janten tumor ganas. Kutil tiasa muncul dina sagala umur, tapi sering di murangkalih.

Klasifikasi kutil

Penampilan sareng lokasi kutil biasana gumantung kana jinis HPV anu nyababkeun munculna lesi kulit. Dumasar kana ieu, jinis kutil ieu dibédakeun:

Biasa (saderhana, kasar).
Diungkabkeun ngeunaan 70% kasus. Éta langkung sering dilokalisasi dina tonggong panangan, ramo sareng palem, tapi tiasa kajantenan dina bagian awak mana, khususna anu rentan sering trauma. Kadang muncul dina mémbran mukosa. Kaseueuran kasus disababkeun ku inféksi ku jinis 27 HPV.

Datar (atanapi nonoman).
Kapanggih dina 4% pasien kalayan patologi ieu. Biasana nembongan dina kulit sareng langkung sering dina raray, panangan atanapi sapanjang goresan. Éta tiasa mangaruhan mémbran mukosa (kalebet kana réktum), sirit glans, cervix. Paling sering lumangsung dina yuswa 10-25 taun. Penampilanna biasana disababkeun ku 10, 28 atanapi 49 jinis HPV, tapi kadang-kadang diprovokasi ku galur anu sanésna (26-29 atanapi 41 jinis).

Palmar-plantar.
Diungkabkeun dina 34% kasus. Éta muncul dina permukaan palem atanapi sol nalika katépaan 1-4 jinis papillomavirus. Langkung sering - di jalma umur ngora atanapi sepuh. Nalika sababaraha elemen ngahiji sakaligus, éta janten kutil mozaik.

Periodual.
Éta kagolong kana rupa-rupa anu biasa, tapi éta sok aya di caket piring kuku. Dina kaseueuran kasus, éta timbul tina kabiasaan ngegel kuku atanapi kulit di sakurilingna.

Kutil Filiform.
Éta ayana dina kulit beuheung, kongkolak panon, kelek, tilepan inguinal. Éta muncul langkung sering di jalma anu langkung sepuh.

Nunjuk (kutil kelamin).
Aranjeunna langkung sering dipendakan di jalma anu aktip sacara séksual, di murangkalih aranjeunna kajantenan nalika katépaan ti indung. Lokalisasi dina alat kelamin, palangkangan, zona perianal, sakapeung dina uretra. Barudak tiasa gaduh tilepan nasolabial. Éta disababkeun ku jinis HPV (6 sareng 11, kadang-kadang 13, 16, 18, 31, 33, 35), anu bahaya pisan dina hal kamekaran kanker organ séks bikang sareng lalaki.

Sadaya jinis kutil tiasa tunggal atanapi sababaraha. Paling sering aranjeunna aya dina bentuk jamak.

Naon bedana kutil sareng papilloma?

Neoplasma ieu disababkeun ku HPV, tapi aya sababaraha bédana. Kutil sering kakurangan suku, gaduh ujungna langkung seukeut sareng, dina kaseueuran kasus, permukaanna kasar. Papillomas sok aya suku, permukaanna buncelik, ujungna kusut. Dina sababaraha kasus, ngan ukur analisis PCR pikeun nangtoskeun DNA tina virus atanapi biopsi anu ngabantosan ngabédakeun dua neoplasma ieu.

Étiologi kutil sareng rute inféksi

Anu nyababkeun kutil sok dikaitkeun sareng inféksi kulit atanapi mémbran mukosa sareng papillomavirus manusa. Langkung ti 100 jinis virus ieu dipikaterang, sareng sawatara diantarana onkogenik. Éta sababna HPV DNA ngetikna kadang diperyogikeun pikeun ngaidentipikasi sabab kutil.

Pikeun ngartos naha kutil némbongan, pedaran ngeunaan cara inféksi HPV bakal ngabantosan. Inféksi disababkeun ku kontak sareng jalma anu gering atanapi sato. Patologi tiasa diprovokasi ku kontak langsung atanapi ngalangkungan objék anu biasa dianggo: cocooan, baju, sapatu, sareng sajabana. Sababaraha jinis HPV dikirimkeun séksual, nalika ngalahirkeun ti indung anu gering ka budak, atanapi sacara vertikal ti awéwé hamil kana janin. Saatos inféksi, inféksi diri (autoinoculation) ogé tiasa kajantenan, anu lumangsung nalika ngagaru, kabiasaan ngegel kuku, cukur, mesék, atanapi prosedur sanés anu aya hubunganana sareng karusakan mikro dina kulit.

HPV asup kana awak kusabab ngarusak kulit sareng mémbran mukosa. Rupa-rupa faktor tiasa nyumbang kana inféksi:

  • trauma sering kana kulit;
  • ngadatangan saunas, kolam renang sareng gim;
  • imunosupresi: khususon ku HIV atanapi saatos cangkok organ;
  • patologis dermatologis: dermatitis atopik, éksim, sareng sajabana;
  • damel dina produksi motong daging sareng lauk;
  • ngagem sapatu teu raoseun sareng napas.

Mangsa inkubasi saatos inféksi HPV nyaéta 1, 5-5 bulan. Dina sababaraha kasus, munculna kutil tiasa kajadian engké. Biasana, setrés, panurunan imunitas ngalawan latar tukang henteu saimbangna hormon, panyakit akut atanapi kronis janten pemicu kajadianana.

Manifestasi klinis kutil

Pikeun ngartos naon éta kutil, pedaran ngeunaan éksternal ékspériménna bakal ngabantosan. Gejala kutil rupa-rupa sareng gumantung kana jinisna.

Kutil umum (saderhana, kasar)

Tanda kutil sareng tempatna tiasa béda-béda. Aranjeunna biasana sababaraha sareng katingalina sapertos bule, nodul padet kalayan wates anu jelas. Ukuranana tiasa bénten-bénten tina 2 dugi ka 10 mm. Dina sababaraha kasus, aranjeunna ngahiji. Beungeut kutil saderhana biasana kasar. Pewarnaan tiasa cocog sareng warna kulit alami atanapi ngagaduhan warna konéng, kulawu hérang, semu coklat sareng kelir pinkish.

Diantara sababaraha kutil saderhana, hiji biasana langkung ageung. Éta sering disebat "indung" kusabab saatos dihapus, sésana tiasa ngaleungit nyalira.

Kutil saderhana henteu matak nyeri. Nanging, nalika ayana di daérah anu rawan cilaka, éta tiasa nyababkeun nyeri sedeng atanapi ngarareunah.

Kutil datar (atanapi ngora)

Jenis kutil ieu katingalina sapertos bintik-bintik leutik anu naék rada luhur tina permukaan kulit. Formasi na warna daging atanapi warna coklat.

Kutil datar biasana muncul dina daérah khusus kulit. Dina tempat akumulasi, tiasa aya ti sababaraha dugi ka 200 formasi. Aranjeunna henteu nyababkeun sensasi anu nyeri sareng biasana dianggap salaku cacat kosmetik.

Kutil palmar-plantar

Munculna kutil ieu mirip pisan sareng kapalan kandel. Éta katingalina sapertos tambalan kulit keratinized dina suku atanapi korma. Biasana aya titik poék di tengahna.

Khususna kutil kandel tiasa nyababkeun nyeri nalika leumpang, nangtung dina hiji tempat, atanapi nyeepkeun obyék pageuh ku panangan anjeun. Kadang-kadang penderita ngabandingkeun éta sareng "kuku dina boot. "Sensasi nyeri timbul kusabab kutil naék ka jero sareng, nalika dipencet, pencét kana tungtung saraf.

Mimitina, pasién ngan ukur ngan ukur hiji lump. Kana waktosna, kutil putri némbongan caket éta, anu ngahiji sareng ngawangun foci hiperkeratosis mosaik.

Kutil periodik

Jenis kutil umum ieu, anu bénten ayana sareng ukuranana langkung alit. Formasi na langkung sering ayana caket pelat kuku, tapi dina sababaraha kasus éta lokalisasi dina handapeun kuku. Nalika aranjeunna tumuh, aranjeunna nyababkeun munculna sensasi henteu raoseun sareng nyeri. Aranjeunna tiasa ngangsonan deformasi tina piring kuku.

Kutil Filiform

Kutil ieu tiasa lumangsung dimana waé dina awak sareng condong sumebar (utamina nalika cilaka). Aranjeunna manjang sareng nyarupaan kekembangan pakis. Kalan-kalan tumuh ngorotan. Ukuran hiji formasi jarang ngaleuwihan 5 mm. Kutil Filamentous tiasa dibasajankeun warna tina warna daging dugi ka coklat.

Kutil kelamin (kutil kelamin)

Formasi ieu katingali sapertos tuberkle atanapi sakumpulan tubercles di daérah kelamin. Kutil kelamin tiasa ageung atanapi alit, kalayan permukaan anu rata atanapi kembang engkol atanapi sapertos mirip ayam jago.

Warna kutil kelamin daging atanapi pink. Aranjeunna condong ngahiji. Kalayan karusakan mékanis, aranjeunna janten beureum sareng getihan. Biasana, kutil kelamin henteu nyababkeun ngarareunah, tapi dina sababaraha pasién, ayana aranjeunna dibarengan ku peurih sareng kobong.

Di awéwé, kutil kelamin langkung sering ayana dina kulit perineum, vulva, témbok heunceut, atanapi serviks. Pikeun lalaki - handapeun kulup, dina alur coronal atanapi aci sirit, di daérah uretra. Ngalatih kelamin anal ningkatkeun kamungkinan kutil kelamin di sekitar anus sareng dina réktum. Nalika séks oral atanapi nalika ngalangkungan orok ngalangkungan kanal kalahiran indung anu katépaan, nasofaring tiasa kapangaruhan.

Jinis kutil kelamin nyaéta condyloma raksasa Buschke-Levenshtein. Éta katingalina sapertos konglomerat ageung kutil kelamin anu tumuh gancang, janten ditutupan ku sél keratinized sareng macerates. Dina alur na, debit sareng bau anu teu raoseun akumulasi. Dina sababaraha kasus, tumuh gancang kondiloma nyababkeun karuksakan jaringan kelamin sareng kabentukna maag sareng fistula. Jenis kutil kelamin rawan sering kambuh. Kalayan ganas, anu lumangsung saatos 2-12 taun, karsinoma sél skuamosa dina kulit atanapi organ kelamin éksternal berkembang.

Fitur kutil di barudak

Numutkeun statistik, kutil dipendakan dina sakitar 10% murangkalih. Hésé pikeun ngaidentipikasi indikator anu leres, sabab dina sababaraha kasus formasi ieu spontan mundur atanapi dileungitkeun ku pangobatan diri. Kajadian puncak aya dina kelompok umur 12-17. Barudak sering ngagaduhan kutil anu langkung umum, datar, periungual atanapi palmar-plantar, kirang sering kutil kelamin.

Kutil kelamin tiasa dipendakan dina 30% bayi anu dilahirkeun ka indung anu katépaan ku sababaraha jinis HPV. Ogé, résiko kaserang kutil kelamin naék sareng awal kagiatan séks dina nonoman.

Kompléks kutil

Sadaya jinis kutil dianggap salaku cacat kosmetik sareng tiasa nyababkeun pangalaman psiko-émosional anu kuat. Neoplasma dina nyanghareupan atanapi bagian awak sanés anu henteu disumputkeun handapeun pakean anu sesah.

Karuksakan mékanis sareng inféksi kutil tiasa nyababkeun nyeri, perdarahan sareng suprasi. Upami kutil henteu dileungitkeun leres, tapak tatu anu katingali tiasa ngabentuk.

Konsékuansi kutil anu paling bahaya, anu disababkeun ku HPV, nyaéta résiko robahanana janten tumor ganas. Anu paling oncogenic nyaéta 31, 33, 35, 45, 16, 18, 11 sareng 6 galur papillomavirus. Inféksi ku aranjeunna lumangsung nalika heunceut, lisan atanapi kelamin anal. Kalayan kursus anu teu pikaresepeun, inféksi ngabalukarkeun pamekaran kanker serviks, heunceut, organ kelamin éksternal di awéwé sareng lalaki, rektum sareng orofaring.

Diagnosis kutil

Upami kutil muncul, tingali dokter kulit. Pamariksaan sareng dermatoscopy biasana cekap pikeun diagnosis. Dina sababaraha kasus anu sesah, pasién disarankeun pikeun nganalisis PCR pikeun nangtoskeun jinis HPV ku DNA, kalebet tés Digene - kerok tina mukosa heunceut atanapi uretra.

Pikeun ngaluarkeun karusuhan neoplasma, biopsi tiasa diresepkeun, dituturkeun ku analisis histologis sareng konsultasi sareng ahli onkologi. Kalayan kutil kelamin, diresepkeun konsultasi sareng dokter kandungan, urologist atanapi proctologist. Ruang lingkup pamariksaan salawasna gumantung kana kasus klinis.

Pikeun ngaleungitkeun kasalahan, diagnosis diferensial kutil sareng papillomas, fibromas, tanduk kulit, tuberkulosis anu konyol, keratosis seborrheic, lichen planus, kanker kulit sél skuamosa dilaksanakeun.

Ngubaran kutil

Analisis sadaya fitur tina kasus klinis ngabantosan dokter ngartos kumaha nyingkirkeun kutil sakumaha éfisiénna. Sadaya pasién disarankan pikeun nganggo pakean anu raoseun (atanapi sapatu) sareng nyegah trauma ka daérah kulit anu kapangaruhan dugi ka parawatan réngsé.

Perawatan kutil tiasa dilaksanakeun nganggo metode konservatif, bedah sareng gabungan. Pikeun ngaleungitkeun neoplasma lokal, bahan jengkel éksternal dianggo, anu dilarapkeun numutkeun skéma anu tangtu sareng pangaruh cauterization. Salep antipirus dianggo salian ti éta. Ogé, pikeun ningkatkeun imunitas sareng ningkatkeun efektivitas pangobatan kutil, pasién tiasa diresepkeun kompleks multivitamin, imunomodulator sareng adaptogens.

Téhnik ubar tradisional pikeun kutil jarang pisan épéktasi. Salaku tambahan, aranjeunna sering henteu aman sareng nyababkeun panyebaran manifestasi HPV anu langkung ageung atanapi munculna tapak tatu sareng tapak tatu.

Upami terapi lokal henteu épéktip atanapi murah, pasién disarankan konsultasi ka ahli bedah pikeun milih téhnik operasi anu bakal ngaleungitkeun kutil.

Metoda ngaleungitkeun kutil

Rupa-rupa metode bedah anu invasif sareng klasik tiasa dianggo pikeun ngaleungitkeun kutil:

  • cryodestruction;
  • éléktrokagnosis;
  • excision nganggo scalpel;
  • panyabutan laser;
  • bedah gelombang radio.

Pilihan téknik sok individual. Salaku conto, pikeun nyanghareupan, metode éta sering dianggo anu ngabahayakeun minimal tina segi munculna tapak tatu sareng pigménasi.

Perawatan bedah dilengkepan ku terapi lokal. Pikeun nyegah kambuh, pasién tiasa diresepkeun imunomodulator sareng agén antivirus.

Pencegahan kutil

Pikeun nyegah munculna kutil, anjeun kedah:

  • nyegah trauma kana kulit;
  • komo ku tatu leutik, make antiseptik jeung nutupan permukaan tatu ku perban atanapi moyok;
  • nitenan aturan kabersihan diri;
  • nalika ngadatangan mandi, saunas atanapi kolam renang, nganggo sapatu karét masing-masing;
  • pikeun manikur sareng pedikur, nganggo ukur instrumen anu steril atanapi individu;
  • nguatkeun kekebalan.

Vaksinasi

Pikeun nyegah akibat bahaya tina inféksi papillomavirus manusa, anu manifestasina ogé kutil, WHO nyarankeun vaksinasi HPV wajib pikeun sadaya budak awéwé umur 9 dugi 14 taun. Kelayakan panggunaanna pikeun budak lalaki sareng lalaki, jalma umur 14-25, 25-45 taun ka luhur dibahas sareng dokter.

Pikeun nyegah inféksi sareng jinis HPV oncogenik, vaksin dianggo, anu pilihan ditangtoskeun ku kasus klinis.

Tip & Trik

Ati-ati tina Mitos Bahaya sareng Kesalahpahaman:

  1. Kutil ngaleungit sorangan sareng henteu némbongan deui: sanaos kutil parantos dihapus, teu aya jaminan yén éta moal némbongan deui.
  2. Kutil tiasa dileungitkeun ku cara ngubaran masarakat: jauh tina mungkin pikeun ngaleungitkeun tumuh anu awon, sareng metode sapertos kitu henteu ngagentos HPV sareng tapak tatu.
  3. Saatos ngaleungitkeun kutil, tapak tatu sok aya: panggunaan téhnik modéren ngabantosan ngaleungitkeun kutil tanpa tapak tatu sareng pigménasi.