HPV (human papillomavirus): jinis sareng pengobatan di awéwé sareng lalaki

HPV (human papillomavirus)Papillomavirus manusa, HPV) nyaéta virus ti kulawarga papillomavirus nu mangaruhan mémbran mukosa jeung épitél kulit.

Sajauh ieu, para ahli parantos ngajelaskeun 190 jinis HPV di awéwé sareng lalaki tina umur anu béda-béda, anu masing-masing béda sareng galur anu sami sahenteuna 10%. Aya ogé jenis anu mawa résiko minimal onkologi (6, 11) jeung maksimum (16, 18 jeung sajabana).

Jenis anu kacida onkogenik (16, 18) dina 95% kasus ngakibatkeun kanker rongga lisan, 92% tina saluran anal, 89% tina oropharynx, 80% tina heunceut sareng vulva, 70% tina cervix. Résiko maksimum nyaéta16 tipe HPV.

Tipe 6 jeung 11 ngakibatkeun rupa-rupa kutil séks, nepi ka papillomatosis engapan kumat (anu dimungkinkeun ieu paling mindeng didiagnosis di penderita 5 atawa 20-30 taun).

Human papillomavirus (HPV)

Naha HPV lumangsung?

Panyakit anu timbul kusabab virus henteu ngabalukarkeun gejala naon waé. Lajeng tangtu kronis maranéhanana lumangsung, sarta neoplasms patologis némbongan dina zona lawang lawang inféksi.

Pamawa HPV tindakan minangka sumber agén sabab tina kasakit tepa. Métode pangiriman ti jalma anu katépaan ka jalma anu séhat - sagala jinis kontak seksual, nangtung (ti indung ka orok), ngalangkungan kontak langsung sareng patogén atanapi ngalangkungan barang rumah tangga anu kacemar.

Fitur unik HPV nyaéta henteu asup kana aliran getih. Ieu ngakibatkeun henteuna réaksi radang nalika inféksi. Dina mangsa inféksi, HPV nginféksi granulosit immature: di hareup, aranjeunna janten sumber inféksi sél épitél permanén. Résiko inféksi ningkat ku microtrauma, radang kulit sareng mémbran mukosa, anu nyababkeun kalemahan kekebalan lokal.

HPV kronis tiasa aya di daérah penetrasi salamina. Mangsa inkubasi ti momen inféksi nepi ka manifestasi kahiji gejala nyaéta 10-24 bulan. Paling sering, antara inféksi jeung lumangsungna kutil séks di lalaki, 11 bulan lulus, di awéwé - 3 bulan. Hiji jalma tiasa katépaan ku sababaraha jinis HPV atanapi ngan ukur salah sahijina.

Interval waktu minimum antara inféksi jeung lumangsungna kanker invasif ngahontal 10 taun.

Biasana HPV didiagnosis di jalma ngora anu sering ngaganti pasangan seksual. Numutkeun kana WHO, 50-80% jalma ngagaduhan virus, tapi ngan ukur 5-10% anu ngagaduhan gejala panyakit. Hasilna, kalolobaan pamawa virus henteu sadar ayana dina awakna.

Rupa-rupa HPV

Para ahli ngaidentipikasi 6 variétas klinis virus:

  • Kutil nunjuk. Éta "protrusions" resembling ramo looped.
  • papula. Lesions sapertos lumangsung tanpa tonjolan anu muncul dina épitél keratinized tina organ intim.
  • Bowenoid papulosis sareng panyakit Bowen. Beungeut bintik sareng papula sapertos kitu lemes atanapi henteu rata. Warna maranéhanana dina mukosa coklat, dina beungeut kulit éta coklat-hideung, kulawu lampu.
  • Papillomatosis engapan. Papillomas némbongan dina saluran rél anu nuju ka bayah tina nasopharynx sareng rongga lisan.
  • Lesi katénjo. Bintik sapertos kitu tiasa warna beureum, coklat, pink, bodas atanapi kulawu, muncul dina mémbran mukosa organ intim.
  • Condyloma Bushke-Levenshtein. Papillomas bentukna leutik, ngagabung jadi hiji formasi badag kalayan dasar badag.

HPV ogé dibagi kanabentuk subklinis, klinis sareng laten.

Kumaha HPV manifests sorangan

Hiji jalma tiasa nyangka ayana virus ku gejala ieu:

  • Papules, papillomas, bintik-bintik dina mémbran mukosa organ intim sareng dina kulit. Formasi sapertos kitu tiasa muncul dina grup atanapi nyalira.
  • Nyeri, sensasi teu nyaman nalika sanggama.
  • Perasaan itching, tingling, ngaduruk di wewengkon nu dimaksud.
  • Sensasi nyeri, ngaduruk sareng gatal nalika urinating, upami ruam sareng formasi sanésna muncul dina uretra. Upami daérah anu ageung kapangaruhan di daérah lesi ieu, maka urination tiasa pajeulit.
  • Perdarahan sareng retakan anu nyababkeun nyeri dina mémbran mukosa sareng kulit anu kapangaruhan ku HPV.

Kumaha carana ngadiagnosa diri anjeun ku HPV

Upami kasakit tepa lumangsung tanpa manifestasi klinis, maka éta tiasa didiagnosis ku ujian biologis molekular. Pikeun mendiagnosis kasakit tepa subklinis, perlu ngalaksanakeun ujian biologis molekular, colposcopy, cytology sareng diagnostics morfologis.

Dina raraga hadé nalungtik kutil séks, spesialis mindeng ngalakukeunTes HPV: ngatur sampel kalawan leyuran 3-5% asam asétat. Lamun, sanggeus perlakuan jeung eta, wewengkon semu bodas teu kabentuk dina cervix, mangka hasil tina tés dipigawé nyaéta "-". Upami titik-titik bodas muncul dina cervix anu béda ti permukaan umum, maka hasil tés nyaéta "+".

Pikeun ngadeteksi parobahan épitél dina cervix alatan ayana HPV, spesialis ngalakukeun cytology cair jeung ngawarnaan Papanicolaou. Tés sapertos kitu ngamungkinkeun anjeun pikeun mendiagnosis kanker serviks dina tahap awal pangembanganana. Ogé, berkat pamariksaan ieu, HPV aktif sareng kaayaan precancerous tiasa dideteksi. Lamun hasilna teu normal, dokter ngagunakeun klasifikasi béda, paling sering - sél squamous atypical asal kanyahoan.

Dina mangsa nu bakal datang, tés DNA HPV bisa dipigawé, nu bakal ngadegkeun inféksi kronis.

Upami papilloma dina pasien muncul dina oropharynx, spesialis ngalaksanakeun tés pikeun netepkeun DNA HPV dina kerok sél épitél oropharynx nganggo PCR. Virus ieu tiasa hirup laten dina sél lapisan basal kanggo waktos anu lami. PCR tiasa mendiagnosis ayana sanajan henteuna parobahan épitél sareng manifestasi klinis.

Babarengan studi ieu, disarankeun pikeun sakaligus ngalaksanakeun survey serological aimed di detecting hépatitis B jeung C, HIV jeung sipilis.

Dimana pikeun diagnosis sareng pengobatan HPV

Spésialisasi dokter gumantung kana lokalisasi kutil, papilloma sareng formasi sanésna:

  • Obstetrician-gynecologist kedah ngahubungi nalika kakandungan pikeun mendiagnosis dysplastic sareng latar tukang panyakit organ séks.
  • Lamun kutil séks timbul di jero uretra, Anjeun kudu nyieun janjian jeung urologist a, lamun dina anus - coloproctologist a.
  • Anjeun kedah ngahubungi ahli onkologi sareng ahli bedah pikeun kondiloma Bushke-Levenshtein.
  • Upami pasien ngagaduhan immunodeficiency atanapi panyakitna kambuh, anjeun kedah konsultasi ka allergist-immunologist.

Kumaha carana meunang leupas tina HPV

Sajauh ieu, para ilmuwan tacan tiasa ngembangkeun metodePangobatan HPV, anu bakal ditujukeun khusus pikeun ngancurkeun inféksi papillomavirus. Pedoman médis resmi nunjuk kana métode destructive ngancurkeun manifestasi éksternal tina virus - cryodestruction, radiodestruction, electrocoagulation, karuksakan laser. Lamun kasakit téh siklik, perlu pikeun ngulang karuksakan kutil séks, bari nyandak ubar antiviral non-spésifik.

Métode destructive kimiawi ngalibatkeun pamakéan leyuran 1, 5% séng chloropropionate, kombinasi sababaraha asam sarta leyuran tambaga nitrat trihydrate, nu dilarapkeun ka wewengkon nu dimaksud.

Pikeun nguatkeun kekebalan mukosa, pasien nyandak ubar immunomodulatory.

Komplikasi mungkin

Komplikasi anu paling bahaya nyaéta lumangsungna formasi onkologis.

Upami ukuran henteu dilaksanakeun pikeun ngubaran papillomatosis pernapasan siklik, hiji jalma résiko akibat anu serius kusabab halangan saluran pernapasan.

Perawatan rumit ku kanyataan yén inféksi ieu umum di sadaya nagara, sareng akibatna tiasa parah. Diagnosis jeung pengobatan kasakit pakait sareng komplikasi merlukeun waragad finansial tinggi - dina watesan "harga tinggi" HPV rengking kadua sanggeus inféksi HIV.

Kumaha Nyegah HPV

Dua vaksin ngalawan tipena béda HPV geus didaptarkeun: 2-valén (ngalawan 16 jeung 18 jenis) jeung 4-valén (ngalawan 6, 11, 16, 18).Vaksin HPVnémbongkeun hasil alus. Durasi minimum kekebalan saatos vaksin nyaéta 8-9 taun: numutkeun statistik, upami awéwé atanapi awéwé umur 9-25 taun divaksinasi, maka kamungkinan kanker serviks diréduksi ku 90%. Vaksin ngandung protéin amplop tina virus, sanes virus sorangan. Protéin ieu tindakan minangka antigén pikeun sél imun.

Kasalametan vaksin geus sababaraha kali dibuktikeun. Tina efek samping - ngan teu ngarareunah di titik suntik, anu gancang lulus. Jarang, nyeri sirah atawa gejala minor séjén lumangsung.

Para ahli nyarankeun pikeun divaksinasi sateuacan hubungan seksual anu munggaran.

Anjeun tiasa ngirangan résiko inféksi upami anjeun nganggo kontrasépsi sareng ngaleungitkeun sababaraha kontak seksual anu teu kahaja.

Najan prévalénsiHPV di awéwé jeung lalakiDi sakuliah dunya, perlu pikeun ngubaran manifestasi na jeung nyandak ukuran preventif di luhur timely.